2016. nov 08.

Mi legyen az alkotmánnyal a fidesz után?

írta: 1890
Mi legyen az alkotmánnyal a fidesz után?

A gránitszilárdságú alkotmány hetedik módosítása nem jött össze. Mindenki aki szavazhatott el mondta előre mit fog csinálni, és úgy is tett. Ez meglephette a miniszterelnököt, mert nagyon csalódott fejet vágott amikor kiderült az eredmény. A szükségtelen alk

otmánymódosítást nem szavazták meg. Sokan azért, mert nem értenek egyet a módosítás szövegével, a szélsőjobb pedig azért, mert a miniszterelnök nem úgy táncolt, ahogy  ők fütyülnek.Ezek napi politikai kérdések.

Ennél fontosabb talán, hogy mi legyen ezzel az alaptörvénynek nevezett egypárti (a kdnp nem igazán értelmezhető a valóság tengelyén) alkotmánnyal. Egyszer ez a mostani őrület is meg fog szűnni, vége lesz a legnagyobb, legszervezettebb politikai kisebbség uralmának. Egyelőre csak kétharmaduk nincs, az is csak éppen hogy, de lesz majd amikor még az ötven százalék sem fog nekik összejönni. Két eset van. Az amire most gondolna az ember, hogy az ellenzék megnyeri a választásokat szinte lehetetlen. Amíg ott Gyurcsány jelen van, addig ő mindent és mindenkit hiteltelenné tesz. A szociáldemokratáknak sohasem szabad vele szóba állni.

Tehát fel kell tételeznünk, hogy egy valódi baloldali a mai álbaloldali szereplők helyén kialakuló szükségképpen szociáldemokrata ellenzék létrehozza azt az alternatívát, ami a fidesz ellenében valóban be tudja vonzani a mostani mszp-s dk-s jobbikos szavazókat is és megnyeri a választásokat. Ekkor felmerülhet, hogy mi legyen az alkotmánnyal. Amennyiben az alkotmány és a hozzá tartozó a fidesz által hosszú időre kulcspozíciókba helyezett emberek megakadályozzák a kormányzást, azt, hogy végre olyan törvények, szabályok, adórendszer stb jöjjön létre, ami tényleg a magyarok többségének érdekét szolgálják, akkor össze kell törni a gránitot ripityára

Kétharmados többség birtokában ez könnyen megtehető. Sima többség esetében, csak akkor, ha a parlamenti ellenzék is hozzájárul. Kétharmad esetében megtehető az egyoldalú módosítás, de nem igazán javallott, mert egy egypárti alkotmányt felváltani, egy másik egypárti alkotmánnyal nem igazán szerencsés. Meg kell egyezni nem csak a pártokkal, hanem minden olyan szervezettel, amelyiknek érdeke, hogy egy valódi jól működő demokrácia legyen Magyarországon. Fontos, hogy minél hamarabb elkezdődjön az új alkotmány előkészítése, mindenkit bevonva, akinek van ehhez hozzáfűznivalója, legyen az magánember, bármilyen oldalon álló párt, civil szervezet, egyház, vagy másmilyen közösség.

A mai szavazás megmutatta mennyire elbizakodott az országot kormányzó párt, annak ellenére benyújtotta a javaslatát, a szokásos hazaárulózással körítve ( aki nem ért egyet velük az hazaáruló), hogy előtte mindenki világosan megmondta, mit fog tenni. Az elbizakodottság pedig biztosan vereséghez fog vezetni. Lassan készüljünk fel arra az időre, amikor vége lesz ennek az ámokfutásnak is, és jó lenne már végre egy olyan országban élni, ahol az ország vezetői a népért és a nép által kormányoznak. Nem csak szavakban, hanem tettekben is.

Szólj hozzá