2021. nov 29.

Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

írta: 1890
Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Mit varhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Tegyük fel nyer  az ellenzék, tegyük fel az új parlament őt választja meg miniszterelnölnek. A sajtóban az ellenzéki pártokat a jobbik kivételével  baloldalinak nevezik, ami gazdaságpolitikájukat tekintve semmiképpen nem helytálló. Leendő kormányfő pedig bevallottan jobboldali beállítottságú, akinek a korrupció elburjánzása nem tetszik, de egyébként Fidesz szavazó. Neki tetszik a gazdagokat támogató adórendszer, neki tetszik a jelenlegi családtámogatás, amit  pont a tehetősek tudnak igénybe venni,, amiből pont a szegényeket hagyják ki. Ha rajta múlna ezek nem változnának. Másik elképzelése az euró mielőbbi bevezetése. Ez utóbbival egyet is értek, de az előző elfogadhatatlan. 

 

Viszont jó esetben nem a miniszterelnöknek van kormánya, hanem a parlamentnek és a miniszterelnök személye nem mindenható és korlátok nélküli. Várhatóan nem a saját elképzeléseit fogja megvalósítani, hanem amit a koalíciós pártok, még felsorolni is sok közös programként meghatároznak. Ebből leghangosabban az elszámoltatást hallani mind a két nagyobb párt és MZP szájából is. Ez üdvözlendő ugyan, de nekem megvannak a kétségeim vele kapcsolatban, hogy mennyit sikerül belőle megvalósítani. Másod-, harmadrendű haszonélvezőket lehet, hogy elítélnek, de vajon eltiltják-e a közügyektől azt aki a leginkább felelős ezért a helyzetért amit a Mészáros -Simicska nevek jelentenek a gazdaságban és aki a demokráciát a győztes mindent visz küzdőtérnek tekinti hideg polgarháborúnak. Ha Orbánt és körét tényleg elitélik és elkobozzák az összeharácsolt vagyont akkor lesz elszámtatás. Ha ezt nem teszi meg a nagyhangú ellenzék, akkor csak porhintés volt az egész a sajat maguk hatalomba helyezéséért.

mzp.jpeg

A kérdés számomra leginkább az, hogy mi lesz a bérekkel, a szociális hálóval, az oktatással az egészségüggyel. A munkasok leterheltségét mindenképp csökkenteni kell, mégpedig ilyan bérekkel nyolc óra munkáért amiből úgy meglwhet élni, hogy ne érezze az ember, hogy túlórát kell vállalnia, esetleg még másodállást is. Ez összeg szerint minimálisan olyan 800 euró körül van havonta, de közelebb kellene lennie az ezerhez, és akkor még nem is hasonlítgattam a nyugati bérekhez. Mikor halljuk vajon Márky-Zajtól, hogy hogy tervezi, mit tesz érte, hogy a bérek felemelkedjenek ide, minden szektorban és mikorra gondolja ezt megvalósítani?

 

A munka törvénykönyvét olyanra kellene átalakítani, hogy az ne a tőkések érdekeinek feleljen meg száz százalékosan, hanem a munkások felé billenjen, hisz ők a gyengébb fél, nekik van szükségük nagyobb védelemre. Túlórát hetenként kell elszámolni szombaton 150%-os bér vasárnap pedig 200%-os bér járjon. Ezt vajon Márki-Zay bevállaja-e?

 

Az, hogy majd Márki-Zay az eddigi szóbeli támogatásért ad egy képviseleti helyet a jelenleg nem létező és egyáltalán nem biztos frakciójából. Mire mennének a szociáldemokraták egy parlamenti képviselővel? Vagy egy államtitkár helyettessel? Nem sokra. Arra jó, hogy annak az embernek legyen egy jó fizetése, mint ahogy a jelenlegi ellenzék és kormánypárti képviselők is rendelkeznek ilyennel, és ezzel jelentős részt le is tudják a tevékenységüket. A kormánypártiak szépen szavaznak arra amit megmondanak nekik, az ellenzékiek pedig örülnek, hogy ott lehetnek nem kevés pénzért. Tisztelet a kivételnek, akik tesznek is valamit korlátozott, de mégis létező eszközeikkel. Erre nem sok szükség van. A szociáldemokrácia nem azért létezik, hogy helyzetbe hozzon egy-két embert, hanem azért, hogy helyzetbe hozza az értékteremtő munkásságot és ezzel együtt az egész országot.

 

Márki-Zayt azért érdemes támogatni, mert nála legalább van esély arra, hogy valami más jöjjön, mint az eddigi, ami teljesen vakvágányra vitte az országot, nemzetközileg elszigetelte és egy szűk körön kívül valójában nem jó senkinek, még azoknak sem, akik ezt szavazataikkal támogatták. Viszont nem szabad azt hinni, hogy ez az ellenzék, ha győz akkor majd úgy kormányoz, ahogy azt mi szociáldemokraták jónak véljük.

 

Természetesen nem várhatjuk, hogy minden követelésünket az ellenzéki miniszterelnök jelölt megvalósítja, arra csak akkor lenne esély, ha valódi szociáldemokraták kerülnénk kormányra, de azért valamennyi jó lenne visszalátni az elképzeléseinkből a népnyúzó kormányzás után. Nem választások előtt kell osztogatni, hanem mindig megfelelő megélhetést biztosítani a népnek! A szociáldemokraták jelen helyzetben támogatják az ellenzéki összefogást, de meg kell erősödnünk, hogy a céljaink minél előbb megvalósulhassanak. Ez pedig egy jóléti társadalom, amiben jó itthon lenni minden szempontból.

Szólj hozzá