2023. nov 18.

Miért fontos az erdőkert és egyáltalán mi az?

írta: 1890
Miért fontos az erdőkert és egyáltalán mi az?

 

Az erdőkert egy ételerdő (food forest). Egy olyan erdő, ami tele van ehető növényekkel, vagy olyan növényekkel, aminek más jellegű haszna is van. Jelenlegi monokulturális nagy táblákon egyféle növény termesztése teljes zsákutca. Rengeteg anyagi és energia befektetést igényel cserébe tönkreteszi a termőtalajt a sok műtrágya és más vegyszerek, mérgek. Ezek idővel bekerülnek a talajba, a vizekbe, az élőlények szervezetébe és tönkreteszik azokat. Azon kívül, hogy rossz minőségű tápanyaggal látja el az embereket és azok haszonállatait haszna nincs. A monokultúra miatt jelentősen lecsökken a biodiverzitás egy területen, de lehet azt mondani, hogy egész Európában. A fajok létszámának és a fajok számának csökkenése veszélyezteti az emberek létét is, azzal, hogy a természet ellenálló képessége megszűnik és így nagyobb esélye van egy biológiai összeomlásnak.

Ezzel szemben az erdőkertben rengetegféle ehető növény van kis területen. A természetes erdőt utánzó hét rétegből áll. A magas fák (pl. eper, gesztenye), az alacsonyabb fák (alma, szilva), a cserjék, bokrok (különböző bogyós növények málna, szeder, csipkebogyó), a gyógynövények (kamilla, lándzsás útifű), fűszerek (kapor, rozmaring) a gyökerek (répa, retek, cékla), a futónövények (bab, szőlő). Természetesen sokkal többféle növény van már csak azok közül is, amiket itthon ismerünk, de ezeken kívül rengeteg más, itthon megtermő növényt is el lehet ültetni a kiwitől az avokádóig, a fügéig. Rengeteg olyan ehető növény megterem ezen az éghajlaton,a miről még csak nem is hallottunk. Az ehető növényeken kívül vannak olyan növények is, amiket azért ültetünk, hogy a nitrogént a talajba vigye, mint például a fekete nadálytő, ami gyógynövényként is hasznosulhat. Általában a növényeket úgy ültetik, hogy kisebb csoportokban olyanokat egymás mellé, amik segítik egymás növekedését. Amikor megnő az erdőkert a növények közelsége miatt olyan kicsit, mint egy dzsungel, de természetesen a gazdái ismerik, hogy mi hol van és utakat is hagynak, hogy elérhessék szüreteléskor, betakarításkor a terméseket. Egy hektáron tíz év után teremhet annyi ennivaló, hogy egy évre 8-10 embernek elég lehet. Az ehető növényeken kívül lehet olyan gyorsan növő fákat is ültetni, amit később akár tűzifákánt is fel lehet használni.


A képen látható erdőkert Hollandiában egy ipari mezőgazdasági területen tíz éves állapotában látható. A két hektáron majdnem négyszázféle növény van, aminek a jelentős része ehető. Az itt termesztett élelemhez semmilyen vegyszer, vagy üzemanyagot, műtrágyát nem használtak. Sokkal egészségesebb és tápanyagokban gazdagabb, mint amiket a boltokban lehet kapni. A növények mellett rengeteg állatnak is otthont ad, madarak, beporzó rovarok. Más szemmel kell az ilyen területet nézni és ahogy a dzsungelszerű kinézetet érdemes értékelni ugyanúgy azt is, hogy nem csak az ember és haszonállatai számára termel ennivalót, hanem más állatoknak is.

sat_view_of_forest_image_3.png

 A kezdeti időszak a tervezés és az ültetés után sok törődést nem igényel. Egy olyan ökológiai rendszerré válik, mint a természetes erdők, önfenntartó lesz. Permakulturális elvek mentén tervezett és olyanra, hogy az év legnagyobb részében adjon ehető növényeket, így kora tavasztól tél elejéig mindig van mit fogyasztani.
Miért lenne fontos minél több erdőkertet ültetni? Egyrészt jó minőségű tápláló ételeket ennének azok, akik létrehozzák az erdőkertet, mindegy, hogy mekkora területen. Aztán a biodiverzitása nagyon magas, ezáltal azokban a időkben, például aszály idején ellenálló képessége sokkal jobb, mint a monokultúráknak. Öntözni nem kell , semmilyen fosszilis energiára nincs szükség, amikor már megnőnek a növények a kezdeti stádiumban is csak olyan dolgokra kell gondolni, hogy vízmegtartó árkok, kisebb tavak kialakítása egyszerűbb és gyorsabb egy munkagéppel, mint ásókkal. Amiatt, hogy az élelem egészséges nem tartalmaz semmilyen káros anyagot az azt elfogyasztó emberek is egészségesebbek lesznek, nem kell az egészségügyet olyan gyakorisággal igénybe venni. Különösen igaz ez, ha az ember az ennivalójának nagy részét ilyen módon megtermelt élelemből szerzi be.
Másik előnye, hogy mint egy természetes erdő kikapcsolódást, feltöltődést nyújt. A sok madár énekel, a fák árnyékot adnak, az ember egyszerűen jól érzi magát ilyen környezetben, érdemes oda kijárni, mint egy parkba, vagy egy erdőbe. Ha elég nagy, akkor akár sétákat is lehet benne tenni, kiránduló célnak is megfelel. Olyanra is lehet tervezni, ami igazán élményt nyújt, akár, mint egy botanikus kert, arborétum.


Csak nyerhetnénk vele, ha az ország minden településének a határában, vagy akár belül is lennének erdőkertek. A tudás rendelkezésre áll, csak akarat és cselekvés kell hozzá.

Szólj hozzá

egészség jólét permakultúra biodiverzitás erdőkert food forest