Szociáldemokrácia

itt az ideje

2023. nov 18.

Miért fontos az erdőkert és egyáltalán mi az?

írta: 1890
Miért fontos az erdőkert és egyáltalán mi az?

 

Az erdőkert egy ételerdő (food forest). Egy olyan erdő, ami tele van ehető növényekkel, vagy olyan növényekkel, aminek más jellegű haszna is van. Jelenlegi monokulturális nagy táblákon egyféle növény termesztése teljes zsákutca. Rengeteg anyagi és energia befektetést igényel cserébe tönkreteszi a termőtalajt a sok műtrágya és más vegyszerek, mérgek. Ezek idővel bekerülnek a talajba, a vizekbe, az élőlények szervezetébe és tönkreteszik azokat. Azon kívül, hogy rossz minőségű tápanyaggal látja el az embereket és azok haszonállatait haszna nincs. A monokultúra miatt jelentősen lecsökken a biodiverzitás egy területen, de lehet azt mondani, hogy egész Európában. A fajok létszámának és a fajok számának csökkenése ...

Tovább Szólj hozzá

egészség jólét permakultúra biodiverzitás erdőkert food forest

2023. nov 04.

Az ellenzék esélye a jövő évi választásokon

írta: 1890
Az ellenzék esélye a jövő évi választásokon

Két választás lesz jövőre. Az ellenzéki pártok az egyiket valószínűleg bukják, már amennyiben az azelőttihez képest gyengébb szereplés bukásnak számít. A másikban lehet, hogy megkapják ugyanazokat a szavazatokat, mint a legutóbbi alkalommal, de könnyen lehet, hogy a küszöböt nem érik el sokan és pont úgy alakul, hogy a kormánypárt több mandátumot szerez az európai parlamentbe, mint eddig. Pedig. Lehetne máshogy is, de nincs. Ennek fő oka az ellenzék megosztottsága, és azon belül pedig a magát a legnagyobbnak tartó párt hiteltelensége. Ami a vezetőjének és egyszemélyi rombolójátékának köszönhető. A másik pedig, hogy sehol a láthatáron nincs egy a választók számára kellően komolyan vehető társulat, ami esetleg felnőhetne ...

Tovább Szólj hozzá

mozgalom szociáldemokrácia 2024 Jobbik MSZP LMP DK Önkormányzat Párbeszéd EU parlament Széljobbik

2023. feb 08.

Évértékelő 2022

írta: 1890
Évértékelő 2022

Szociáldemokrata évértékelő

Magyarországon nincs valódi baloldal, nincs igazi hiteles szociáldemokrácia, legalább is a parlamenti pártok közül egyik sem az. Ezért nem is hallhattak a politikai iránt és az évértékelők iránt érdeklődők szociáldemokrata évértékelőt. Ezt a hiányt próbálom pótolni most.

heart-rate-g760fc77e3_1280.png

Szomorú év volt ez szociáldemokrata szemmel. Két alapvető esemény határozta meg ezt az évet. Az egyik az orosz agresszió Ukrajna ellen. A másik pedig a magyar választások, ahol a kormánypárt újra kétharmadot kapott.

2022 pedig rekord inflációt hozott nagyarányú forint leértékelődést, reálbércsökkenést a dolgozóknak. Ezen kívül az ellenzék bénulását, amiből csak most kezdenek magukhoz térni. Közben lényegében ...

Tovább Szólj hozzá

évértékelő 2022 szociáldemokrata

2021. nov 29.

Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

írta: 1890
Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Mit varhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Tegyük fel nyer  az ellenzék, tegyük fel az új parlament őt választja meg miniszterelnölnek. A sajtóban az ellenzéki pártokat a jobbik kivételével  baloldalinak nevezik, ami gazdaságpolitikájukat tekintve semmiképpen nem helytálló. Leendő kormányfő pedig bevallottan jobboldali beállítottságú, akinek a korrupció elburjánzása nem tetszik, de egyébként Fidesz szavazó. Neki tetszik a gazdagokat támogató adórendszer, neki tetszik a jelenlegi családtámogatás, amit  pont a tehetősek tudnak igénybe venni,, amiből pont a szegényeket hagyják ki. Ha rajta múlna ezek nem változnának. Másik elképzelése az euró mielőbbi bevezetése. Ez utóbbival egyet is értek, de az előző ...

Tovább Szólj hozzá

2021. máj 01.

2021 Május elsejei megemlékezés

írta: 1890
2021 Május elsejei megemlékezés

Május elseje a munkásság ünnepe!

 

may-4999078_1280.png

Nem sör virsli, nem egy jó buli, hanem egy megemlékezés arról, hogy nem volt olyan egyszerű a kapitalizmus megzabolása, valódi harc volt a tőke és a munka közt halálos áldozatokkal. Azok akik meghaltak az ügyért, mind azért haltak meg, hogy nekünk most jobb legyen. Ne kelljen tényleges éhbérért 16 órákat dolgozni hat nap egy héten. Ne kelljen olyan körülmények között dolgozni, ami nem embernek való. Az egyik első követelés volt a 8 órás munkanap. Eltudunk ma képzelni olyat, hogy 16 órát dolgozunk minden nap? Ha a tőkén múlna még most is úgy dolgoznánk. Szerencsére voltak elég sokan akik összefogtak és felléptek ez ellen.

1886-ban Chicagóban egy tüntetés sorozat kezdődött, ami pár ...

Tovább Szólj hozzá

2020. dec 10.

130 éves a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - Hasilló László beszéde

írta: hasillo56
130 éves a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - Hasilló László beszéde

2020. december 7-én jelentős történelmi eseményt ünneplünk: 130 évvel ezelőtt, a mai napon alapították elődeink Engelmann Pál Gábor vezetésével a Magyarországi Szociáldemokrata Párt-ot!

Igen barátaim, egy olyan pártnak lehetünk tagjai 2020. december 7-én, amelyiknek Magyarországon ma egyedülállóan történelmi múltja van.

vervoros_csutortok.png

MSZDP munkástüntetés- 1912 vérvörös csütörtök

A már említett alapító első elnökünk után olyan kiváló történelmi személyiségek voltak elődeink, mint Peyer Károly, akinek köszönhetően – megkötve a Bethlen-Peyer paktumot - 1921 után is tovább működhetett a párt, melynek folytatásaként az 1922-es parlamenti választásokon 17%-os eredményt elérve a második legerősebb pártként jutott be az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 24.

Virus ellen szociáldemokrácia!

írta: Pz54
Virus ellen szociáldemokrácia!

Na Ne! De igen!

Dél-Amerikában Uruguay, Európában Finnország áll legjobban a vírus elleni küzdelemben. Nem hozok számokat, statisztikát mert nem akarok számháborút, továbbá Churcill is megmondta: Csak azt a statisztikát fogadom el, amit én hamisítottam. Szóval számomra mérték adó forrás szerint (Deutsche Welle) ezekben az országokban jók a mutatók.

coronavirus-4932607_1280.jpg

De mi a közös ebben a két hozzánk hasonló nem túl nagy országban?

Az, hogy ott a szociáldemokrata vezetők évek óta küzdenek a világtendencia ellen, miszerint, a gazdagok egyre gazdagabbak a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek. A számok sokkolók. A világ népességének 10%-a az anyagi javak 88%-át,1%-a 44%-át birtokolja! Nincs jó jelző a különbségek leírására.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

vírus szociáldemokrácia covid

2020. nov 18.

Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

írta: 1890
Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

Elsősorban azért, mert az euróövezet tagjainak lenni azt jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy a kétsebességes Európai Unió másodosztályán fogunk utazni. Minél szorosabb az integráció annál kisebbek lesznek a különbségek az országok között.

eur-huf_2010-2020.png

 

2010 április 10 266.63 - 2020 november 16 358.44 forrás: tőzsdeász

 

Amikor a magyar fizetések emelkednek, a forint romlik így igazából közel sem annyi az a béremelés sem a magyar dolgozóknak, sem a multinacionális cégeknek. A munkásoknak rossz a multiknak jó, ha nem ér annyit a magyar munkás bére, mint nyugaton, vagy akár már a közel északon.

Ha Euró van, akkor a béremelés az béremelés, nem pedig szemfényvesztés.

 

Az import drágulása miatt itthon nőnek az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 11.

Választási törvény módosításának következményei

írta: 1890
Választási törvény módosításának következményei

​Választási törvény módosítása

 

Ha megszavazzák, hogy 50 helyen kell egyéniben indítani az országos listához azzal a Fidesz elérheti hosszú távon, hogy egy párt legyen a másik oldalon is. Most annak kellene jönnie, hogy az ellenzéki pártok egyesülnek egy szervezetbe. A kormánypárt abban bízik, hogy ezt az ellenzék nem tudja meglépni. Ez vagy így van, vagy nagyobb úr a szükség.

balance-1172786-1279x867.jpg

Az, hogy a DK mit lép erre valószínűsíthető. Ö alkar lenni a domináns párt. Az MSZP egykor az volt, most egy ideje fejlődésképtelen, a Jobbikot nehéz elképzelni, mint aki összeolvad a a többi párttal, bár teljesen nem lehet kizárni ezt sem. A momentum feltehetően kitalál valami látványos média eseményt, megfenyegeti Mészárost, hogy mehet ...

Tovább Szólj hozzá

választás törvény ellenzék MSZP DK

süti beállítások módosítása