Szociáldemokrácia

itt az ideje

2021. nov 29.

Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

írta: 1890
Mit várhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Mit varhatunk szociáldemokrataként egy Márki-Zay kormányzattól?

Tegyük fel nyer  az ellenzék, tegyük fel az új parlament őt választja meg miniszterelnölnek. A sajtóban az ellenzéki pártokat a jobbik kivételével  baloldalinak nevezik, ami gazdaságpolitikájukat tekintve semmiképpen nem helytálló. Leendő kormányfő pedig bevallottan jobboldali beállítottságú, akinek a korrupció elburjánzása nem tetszik, de egyébként Fidesz szavazó. Neki tetszik a gazdagokat támogató adórendszer, neki tetszik a jelenlegi családtámogatás, amit  pont a tehetősek tudnak igénybe venni,, amiből pont a szegényeket hagyják ki. Ha rajta múlna ezek nem változnának. Másik elképzelése az euró mielőbbi bevezetése. Ez utóbbival egyet is értek, de az előző ...

Tovább Szólj hozzá

2021. máj 01.

2021 Május elsejei megemlékezés

írta: 1890
2021 Május elsejei megemlékezés

Május elseje a munkásság ünnepe!

 

may-4999078_1280.png

Nem sör virsli, nem egy jó buli, hanem egy megemlékezés arról, hogy nem volt olyan egyszerű a kapitalizmus megzabolása, valódi harc volt a tőke és a munka közt halálos áldozatokkal. Azok akik meghaltak az ügyért, mind azért haltak meg, hogy nekünk most jobb legyen. Ne kelljen tényleges éhbérért 16 órákat dolgozni hat nap egy héten. Ne kelljen olyan körülmények között dolgozni, ami nem embernek való. Az egyik első követelés volt a 8 órás munkanap. Eltudunk ma képzelni olyat, hogy 16 órát dolgozunk minden nap? Ha a tőkén múlna még most is úgy dolgoznánk. Szerencsére voltak elég sokan akik összefogtak és felléptek ez ellen.

1886-ban Chicagóban egy tüntetés sorozat kezdődött, ami pár ...

Tovább Szólj hozzá

2020. dec 10.

130 éves a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - Hasilló László beszéde

írta: hasillo56
130 éves a Magyarországi Szociáldemokrata Párt - Hasilló László beszéde

2020. december 7-én jelentős történelmi eseményt ünneplünk: 130 évvel ezelőtt, a mai napon alapították elődeink Engelmann Pál Gábor vezetésével a Magyarországi Szociáldemokrata Párt-ot!

Igen barátaim, egy olyan pártnak lehetünk tagjai 2020. december 7-én, amelyiknek Magyarországon ma egyedülállóan történelmi múltja van.

vervoros_csutortok.png

MSZDP munkástüntetés- 1912 vérvörös csütörtök

A már említett alapító első elnökünk után olyan kiváló történelmi személyiségek voltak elődeink, mint Peyer Károly, akinek köszönhetően – megkötve a Bethlen-Peyer paktumot - 1921 után is tovább működhetett a párt, melynek folytatásaként az 1922-es parlamenti választásokon 17%-os eredményt elérve a második legerősebb pártként jutott be az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 24.

Virus ellen szociáldemokrácia!

írta: Pz54
Virus ellen szociáldemokrácia!

Na Ne! De igen!

Dél-Amerikában Uruguay, Európában Finnország áll legjobban a vírus elleni küzdelemben. Nem hozok számokat, statisztikát mert nem akarok számháborút, továbbá Churcill is megmondta: Csak azt a statisztikát fogadom el, amit én hamisítottam. Szóval számomra mérték adó forrás szerint (Deutsche Welle) ezekben az országokban jók a mutatók.

coronavirus-4932607_1280.jpg

De mi a közös ebben a két hozzánk hasonló nem túl nagy országban?

Az, hogy ott a szociáldemokrata vezetők évek óta küzdenek a világtendencia ellen, miszerint, a gazdagok egyre gazdagabbak a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek. A számok sokkolók. A világ népességének 10%-a az anyagi javak 88%-át,1%-a 44%-át birtokolja! Nincs jó jelző a különbségek leírására.

Az ...

Tovább Szólj hozzá

vírus szociáldemokrácia covid

2020. nov 18.

Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

írta: 1890
Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

Elsősorban azért, mert az euróövezet tagjainak lenni azt jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy a kétsebességes Európai Unió másodosztályán fogunk utazni. Minél szorosabb az integráció annál kisebbek lesznek a különbségek az országok között.

eur-huf_2010-2020.png

 

2010 április 10 266.63 - 2020 november 16 358.44 forrás: tőzsdeász

 

Amikor a magyar fizetések emelkednek, a forint romlik így igazából közel sem annyi az a béremelés sem a magyar dolgozóknak, sem a multinacionális cégeknek. A munkásoknak rossz a multiknak jó, ha nem ér annyit a magyar munkás bére, mint nyugaton, vagy akár már a közel északon.

Ha Euró van, akkor a béremelés az béremelés, nem pedig szemfényvesztés.

 

Az import drágulása miatt itthon nőnek az ...

Tovább Szólj hozzá

2020. nov 11.

Választási törvény módosításának következményei

írta: 1890
Választási törvény módosításának következményei

​Választási törvény módosítása

 

Ha megszavazzák, hogy 50 helyen kell egyéniben indítani az országos listához azzal a Fidesz elérheti hosszú távon, hogy egy párt legyen a másik oldalon is. Most annak kellene jönnie, hogy az ellenzéki pártok egyesülnek egy szervezetbe. A kormánypárt abban bízik, hogy ezt az ellenzék nem tudja meglépni. Ez vagy így van, vagy nagyobb úr a szükség.

balance-1172786-1279x867.jpg

Az, hogy a DK mit lép erre valószínűsíthető. Ö alkar lenni a domináns párt. Az MSZP egykor az volt, most egy ideje fejlődésképtelen, a Jobbikot nehéz elképzelni, mint aki összeolvad a a többi párttal, bár teljesen nem lehet kizárni ezt sem. A momentum feltehetően kitalál valami látványos média eseményt, megfenyegeti Mészárost, hogy mehet ...

Tovább Szólj hozzá

választás törvény ellenzék MSZP DK

2017. ápr 30.

Ó mondd te kit választanál?

írta: 1890
Ó mondd te kit választanál?

Kire szavaznék?
 
Egy év múlva valószínűleg túl leszünk a 2018-as választásokon.
 
Közvélemény kutatók felteszik a kérdést, hogy ha most lennének a választások kire szavaznának, aztán elhadarják a következőt: FideszkdnpMszpJobbikLmpEgyüttD kMomentummozgalomKétfarkúkutya pártLiberálisokPárbeszéd.
Ez most a választék. Szerencse, hogy nem most van a szavazás, így legalább van esély, hogy valami más is legyen választható. Kéne mondjuk egy CDU vagy valami olyan konzervatív párt amit nem teljesen ciki támogatni. Ennél talán még jobban kellene egy SPD. Zöldek, meg egyebek ha van nem baj, ami nem igazán esik jól az átlagembernek, az a szélsőjobb, és a szélsőbal. Ettől viszont még kellene egy jobb és egy baloldali párt.
Sajnos egyik ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 13.

Donald Trump szociáldemokrata szemmel

írta: 1890
Donald Trump szociáldemokrata szemmel

 

Minden várakozás ellenére megválasztották Donald Trumpot az Amerikai Egyesült Államok elnökének. Ez úgy érte el, hogy nem lehet világosan tudni mit is akar, mit is képvisel, vagy ténylegesen mit fog cselekedni. Amit lehet tudni, hogy egyik nap mondott valami képtelenséget, másnap annak akár ellenkezőjét, harmadnap pedig letagadta mind a kettőt.

  tmp_22848-electoralcollege2016909064342.png

Ami a leginkább kivehető volt abból a sok megnyilvánulásából, és amit a választói talán a legfontosabbnak tartanak, hogy épít egy falat a Mexikói határ mentén, deportálja azokat az illegálisan ott tartózkodókat, akik valamilyen bűntettet követtek el, nem enged be mohamedánokat, kifizetteti az amerikai védelem költségét az érdekeltekkel, legyőzi az iszlám államot, beindítja az ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 08.

Mi legyen az alkotmánnyal a fidesz után?

írta: 1890
Mi legyen az alkotmánnyal a fidesz után?

A gránitszilárdságú alkotmány hetedik módosítása nem jött össze. Mindenki aki szavazhatott el mondta előre mit fog csinálni, és úgy is tett. Ez meglephette a miniszterelnököt, mert nagyon csalódott fejet vágott amikor kiderült az eredmény. A szükségtelen alk

otmánymódosítást nem szavazták meg. Sokan azért, mert nem értenek egyet a módosítás szövegével, a szélsőjobb pedig azért, mert a miniszterelnök nem úgy táncolt, ahogy  ők fütyülnek.Ezek napi politikai kérdések.

Ennél fontosabb talán, hogy mi legyen ezzel az alaptörvénynek nevezett egypárti (a kdnp nem igazán értelmezhető a valóság tengelyén) alkotmánnyal. Egyszer ez a mostani őrület is meg fog szűnni, vége lesz a legnagyobb, legszervezettebb politikai kisebbség ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása