2015. aug 04.

Hogy lesz ebből nyugati életszínvonal?

írta: 1890
Hogy lesz ebből nyugati életszínvonal?

Ma Magyarországon aki itthon dolgozik körülbelül harmadát negyedét keresi ugyanazért a munkáért, mint amit kiköltözött volt munkatársa kap, ha ugyanazon a területen ugyanabban a pozícióban helyezkedett el.

Pontosan ez volt 1989-ben is, de tudtuk, hogy ez a pillanatnyi helyzet, biztosak voltunk, hogy lesz ez másként és 25 év múlva már sokkal közelebb leszünk a nyugati fizetésekhez. El telt a 25 év és sokan közölünk nyugati fizetést is kapnak. Nyugaton.

Az a csoda, hogy itthon van bárki is még, aki él és mozog.

A kérdés az, hogy mikor lesz itt végre olyan fizetés, amiből a kornak megfelelően meg lehet élni? Az a több százezer, aki kiment azt gondolja, hogy soha, azok, akik most készülnek kivándorolni, szintén több százezren szintén úgy gondolják, hogy nincs értelme itthon kínlódni bármennyire is szeretik a barátaikat, rokonaikat, akik közül sokan már kinn vannak, úgy döntöttek, hogy menni kell ha nem akarják elpocsékolni az életüket bérrabszolgaként.

Az „magyar emberek” lábbal szavaznak a jobban teljesítő Magyarországról.

A többiek sem bíznak semmiben, csak még nem jutottak el oda, hogy feladják itthoni dolgaikat, vagy valamennyire azért megvannak itthon. Ha keresnek 150 ezer forintot úgy gondolják, hogy nem rossz az. 500 euróval, 400 fonttal meg sem próbálják kiszúrni a szemét még az illegálisan minimálbérért foglalkoztató munkaadók sem senkinek a szemét kinn. Mi meg itt azt hisszük hogy nem rossz az a 150.
Ha valaki keres mondjuk 250 000 nettót, akkor az a többiekkel összevetve az első 10%-ban érezheti magát. Ez nincs még az angol minimálbér sem, ami most 6.31 óránként. Az kb 1100 font ami most olyan 480 000 Ft. Bruttó. Ami kijön olyan 900 font körülre nettó ami 400000 Ft. Ennek örülhet most az aki 250 000-et keres. Azt mondják nem lehet összehasonlítani a két fizetést. Pedig lehet. A minimálbérből nem marad semmi, néha még annál is kevesebb. A kinti minimálbérből megmarad mondjuk 200 font, ami 80000 ezer forint, az itteni minimál bér. Ha takarékosan él az ember, akkor több marad, mint amit itt keres.

Tudja ezt már szinte mindenki. A jelenlegi magyar kormány úgy javítja a munkanélküliség mutatókat, hogy nem tesz semmit azért, hogy növekedjenek a bérek, hogy ténylegesen véget vessen a bérrabszolgaságnak és így közvetetten arra kényszeríti a nép jelentős részét, hogy elvándoroljon. Aki nincs itthon az nem is munkanélküli, ha volt munkája annak a helyére pedig fel lehet venni valaki mást. Akit meg lehet annak egy része választások előtt mehet az árokpartra füvet őrizni.

A címben szereplő kérdésre a válasz igazából nagyon egyszerű. Elsőre azt gondolná az ember, hogy: sehogy sem. A valódi válasz kicsit hosszabb ennél. Pár pontban össze lehet foglalni részletesen kifejteni itt és most nem lehet:

1 Olyan vezetés kell az országnak ami a népért dolgozik, és nem csak szavakban

2 A magyar gazdasági növekedést fel kell pörgetni jelentősen magasabbnak kell lennie, mint a nyugat-európainak, ahhoz hogy belátható időn belül értékelhető közeledés legyen

A többi jön magától ha a vezetésünk nem a legrosszabb énünkből merít, nem a gyűlöletet szítja a polgárokban, hanem a legnemesebb énünket kultiválja, mert a magyar tud az is lenni sőt az fog minket kivinni a mostani helyzetből, nem a gyűlölet, a félelem, a csalás a kiskapukeresés, hanem szeretet, a bátorság, a tisztesség, a kemény munka.

A szociáldemokrata mozgalomnak azt kell elérnie, hogy megszervezze azokat, akik tudnak, képesek és akarnak segíteni az elesetteknek. Hogy megszervezze az egyedül küzdő embereket, hogy olyan eszközöket adjon a kezükbe amikkel képesek lesznek az érdekeik képviseletére és tudnak harcolni a jobb életükért. Meg kell szervezni a magyar népét, hogy méltó legyen régi nagy híréhez. Kacskaringós úton fogunk eljutni oda, ahová szeretnénk.
A szabadság első 25 éve alatt kipróbáltunk mindent ami nem működött. Itt az ideje, hogy végre elkezdjük azt is, ami működni fog. Meg kell szervezni a népet, mert csak akkor történik bármi is az érdekében, ha tudja a hatalom, hogy ki a megbízója ki fizeti. Ha elég sokan ellenőrzik a hatalmat akkor a hatalomnak nem elég pár embert kiszolgálnia, hanem olyan intézkedések sorozatát kell hoznia, ami a közjó érdekében hat, a lehető legtöbb ember életét javítja.

Mindenki aki csatlakozik a szociáldemokrata mozgalomhoz ennek tudatában tegye. Sok a feladat sok mindenki nincs tudatában annak, hogy mi az, amit tehet azért, hogy jobb legyen az élet az országban. Legtöbben azt hiszik, hogy nem is tehet semmit, pedig pont ez a szemlélet az, ami azt okozta, hogy sehol sem vagyunk a nyugattal összehasonlításban.

1. feladat: megszerveződni olyan erővé, amivel számolni kell, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Jelen lenni minden településen.

mszdp_logo_sm.jpg

2. feladat: felkészülni a kormányzásra. Olyan embereket megnyerni, akik képesek együttműködve olyan pályára állítani az országot, ami hosszú távú fenntartható belülről fakadó növekedést okoz. Nem csak gazdasági, hanem szellemi értelemben is.

3. feladat: megnyerni a választásokat. Meggyőző fölénnyel. Amikorra készek leszünk a kormányzásra, akkor kormányozni is fogunk.

4. Megvalósítani a céljainkat és nem belesni a hatalom csapdájába, amit most is láthatunk.

Egy kis remény már van. A valódi szociáldemokrácia elkezdett szerveződni és a növekedés apró jeleit mutatja.

Mindenkire szükség van!

 

Szólj hozzá

mozgalom életszínvonal szociáldemokrácia mszdp