2015. jún 18.

Fortress Europe a magyar nagy kerítés

írta: 1890
Fortress Europe a magyar nagy kerítés

El kell gondolkodni azon, hogy mire jó ez a tervezett kerítés, hatékonyan költi-e el a kormány az adót erre. Ha az a cél, hogy ide ne jöjjön senki menekült, akkor vajon a legjobb módszer-e, hogy építünk egy 4 méter magas kerítést. Egy biztos valaki ezt megkapja munkának, lehet el is végzi, de könnyen lehet, hogy nem annyiért, mint amennyibe normálisan kerülne. Kérdés a többlet pénz vajon hova vándorol?
A másik, hogy amikor ideérnek a menekülők, akiknek legtöbbje az életét menti, amikor meglátják a 4 méter magas kerítést mit fognak csinálni? Azt tételezi a jelenlegi magyar kormány fel, hogy meglátják, hogy itt nincs tovább út, ezért visszafordulnak, mennek haza. Az semmiképp nem fordulhat elő, hogy esetleg megállnak, tanakodnak, kitalálják, hogy ásnak egy alagutat...
Az sem fordulhat elő, hogy addig mennek egy irányba, vagy jobbra Románia felé, vagy balra Horvátország felé, amíg elfogy a kerítés.
Nem lenne-e hatékonyabb adni shengeni vízumot a menekülő tömegeknek, és hadd menjen ki merre lát. Vajon hányan maradnának Magyarországon és hányan mennének tovább? Vajon mit váltana ki ez a lépés azokból az országokból, akikhez ez a tömeg igyekszik?

picsart_1434630859779.jpg
Az sem fordulhat elő, hogy egyszerűen megostromolják a kerítésünket, és nézheti a világ, ahogy a magyar nagy kerítés ostrom alatt van. Vajon a jelenlegi magyar kormány kiad-e tűzparancsot, vagy hogy áll szándékában az ostromlókat kívül tartani?
Nem lehetne ezt a kerítést eggyel délebbre felépíteni, esetleg összeurópai pénzből, amibe nekünk kevesebbet kell beadni? Mondjuk a görög-macedón, vagy macedón szerb határnál, bár ezt is körbe tudják kerülni, akik nagyon akarják, ők márpedig nagyon akarják. Nem lehetne -e Görögországot segíteni a menekültek ellátásában? Nem kerülne ez nekünk kevesebbe? Igaz nem lehetne többszörös áron kerítést építeni.
Nem kellene elgondolkodni azon, hogy honnan és miért jönnek a menekültek? Nagyobb részük Szíriából, Irakból, Afganisztánból. Nem kellene azon elgondolkodni, hogy ki a felelős ezért a helyzetért és ezzel együtt kinek a felelőssége ennek megoldása.
Ki volt az, aki nem tudja az Afganisztáni helyzetet konszolidálni, ki az aki Irakban elkezdett egy háborút, ami semmi jóra nem vezetett ránk nézve, ki az aki Irakban, Szíriában hagyta, hogy felfegyvereződjenek a szélsőségesek? Amerikán kívül pedig kik voltak, akik Líbiát egy szétesett országgá változtatták? Vajon nem nekik kellene most már tényleges befejezni, amit elkezdtek, és élhető országgá tenni az említett helyeket? Ebben Magyarország is szívesen segítene, küldhetne embeket az újjáépítéshez, az oktatáshoz, akár fogadhatnánk is onnan embereket, hogy megtanulják milyen a működő demokrácia, a pluralizmus, a vallásszabadság.

Nem. A jelenlegi magyar kormány kerítést akar építeni, mert az a megoldás.

Szólj hozzá

fidesz kormány határ kerítés menekültek Szerbia Irak Afganisztán Szíria Líbia