2023. feb 08.

Évértékelő 2022

írta: 1890
Évértékelő 2022

Szociáldemokrata évértékelő

Magyarországon nincs valódi baloldal, nincs igazi hiteles szociáldemokrácia, legalább is a parlamenti pártok közül egyik sem az. Ezért nem is hallhattak a politikai iránt és az évértékelők iránt érdeklődők szociáldemokrata évértékelőt. Ezt a hiányt próbálom pótolni most.

heart-rate-g760fc77e3_1280.png

Szomorú év volt ez szociáldemokrata szemmel. Két alapvető esemény határozta meg ezt az évet. Az egyik az orosz agresszió Ukrajna ellen. A másik pedig a magyar választások, ahol a kormánypárt újra kétharmadot kapott.

2022 pedig rekord inflációt hozott nagyarányú forint leértékelődést, reálbércsökkenést a dolgozóknak. Ezen kívül az ellenzék bénulását, amiből csak most kezdenek magukhoz térni. Közben lényegében megszűnt az LMP az MSZP a Párbeszéd a Jobbik. A momentumos elnök kitartást kívánt (Szálasi valakinek beugrik erről?) a DK pedig folyamatosan vásárol politikusokat és igyekszik minden erejével dominálni az ellenzéki térfelet. A kormánypártnál pedig beakadt a lemez a dollárbaloldallal, amivel a saját kormányképtelenségükről, Magyarország egyre nagyobb nemzetközi elszigetelődéséről próbálják elterelni a szót.

Ezeknél jóval fontosabb, hogy olyan aszály volt, ami nagyon ritka errefelé, de félő, hogy egyre gyakrabban fog ilyen aszályos év előfordulni. Ez ellen Magyarország kormánya nem sokat tett és a megoldás, nem az öntözés, hanem a vízvisszatartás.

A szociáldemokraták békét akarnak. Ez legkönnyebben úgy jöhet létre, ha Oroszország kivonul Ukrajna területéről. Másképp pedig a mielőbbi béke úgy valósulhat meg, ha Ukrajna kiveri az orosz hadsereget a területéről megfelelő modern fegyverekkel. Magyarországnak nem érdeke Oroszország győzelme. Oroszország imperialista politikájának véget kell vetni! Nem a XIX. vagy a XX. században élünk, erkölcsileg elfogadhatatlan, hogy Putyin diktátor megölet több tízezer ukrán embert és több, mint százezer saját állampolgárát. Ezért előbb-utóbb felelnie kell. A folyamatos ruszki propaganda magyarországi jelenléte méltatlan 1848 és 1956 hőseihez az ő emlékük meggyalázása az oroszok bármilyen szintű mentegetése. Remélhetően nem fog évekig elhúzódni a háború még több értelmetlen szenvedést okozni. Magyarországnak ki kell lépni abból a pozícióból, amibe belavírozta magát, és a visegrádi egyekből, ahol jelenleg van csatlakozni kell a másik három országhoz és egyértelműen Ukrajnát kell támogatnia és nem csak miseborral.

Az inflációt látjuk, hogy milyen mértékűvé nőtt. Ez a magyar kormány gazdaságpolitikájának eredménye, nem az általuk hibáztatott szankcióké, amik, szerintük hol nem működnek, hol tönkreteszik őket. Ehhez képest az élősködő NER gazdagok, akik még burzsoáziának sem nevezhetők szépen gyarapították a vagyonukat. Hasonlóan a politikusokhoz, akik az inflációt meghaladóan kaptak fizetésemelést, csak a dolgozók nem. A képviselők, miniszterek fizetését a minimálbérhez kellene igazítani, ha azt növelik, akkor az ő fizetésük is növekedhet, maximum ugyanannyi százalékkal. A teljesítményükhöz képest nagyon túl vannak fizetve.

A tanárokról is szót kell ejteni, mert egész évben folyamatosan mozgolódtak. Valós tüntetés, valós sztrájk nem történt. Média események voltak, semmi más. Ahhoz, hogy a kormány komolyan vegye őket, kellene egy kétszázezres tüntetés, és egy valódi többhetes munkabeszüntetés. Ahhoz pedig valódi szolidaritás kellene, de ebben az országban ilyen nincs. Úgy tűnik még mindig elégedettek a választók az oktatás és az egészségügy minőségével. Tehát van hová romlani, inkább mehet a pénz az élsportra, mint az ő fizetésükre, inkább kell oktatni elavult korszerűtlen ismereteket, mint amivel a világban boldogulni lehet. A választói akarat egyértelmű volt áprilisban, újabb teljhatalmat a lassan korlátok nélküli fékezhetetlen végrehajtó hatalomnak. Úgy látszik teljes összeomlásnak kell bekövetkezni ahhoz, hogy a nép végre kiálljon magáért. Ez még 2022-ben nem következett be, de egyre özelebb kerülünk hozzá.
Románia is megelőzte életszínvonalban Magyarországot. Gratulálunk innen is a kormányzatnak. Ez azért egy nem várt teljesítmény a részükről. 12 év kormányzás után sikerült elérni, hogy egyedül Bulgáriában legyen rosszabb az élet, mint nálunk. Korrupcióban pedig még őket is sikerült megelőzni. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fiatalok, a boldogulni akarók elmennek az országból, nem marad itthon senki, csak öregek, iskolázatlanok, megvezettetek és a NER haszonélvezői és a szennyező akkumulátorgyárakban dolgozó mongolok, fülöp-szigetiek és egyéb migráns népek.

Az EU-s pénzt egész évbe vártuk, de lehet, hogy még ebben az évben is várni fogjuk bármilyen határidőket is mondjon az ezzel foglalkozó csinyovnyik újra és újra, ahogy az általa mondott határidő lejár. Magyarország gazdag ország, hiszen ha vissza nem kapunk pénzt az EU-tól, akkor nettó befizetők lettünk, először a 2004-ben csatlakozottak közül igaz Lengyelországban is hasonló a helyzet.

2022 kétségtelenül rossz év volt. Magyarországon lassan megvalósul a rosszléti társadalom.

Szólj hozzá

évértékelő 2022 szociáldemokrata