2020. nov 18.

Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

írta: 1890
Az Eurót be kell vezetni Magyarországon is!

Elsősorban azért, mert az euróövezet tagjainak lenni azt jelenti, hogy sokkal kisebb az esélye, hogy a kétsebességes Európai Unió másodosztályán fogunk utazni. Minél szorosabb az integráció annál kisebbek lesznek a különbségek az országok között.

eur-huf_2010-2020.png

 

2010 április 10 266.63 - 2020 november 16 358.44 forrás: tőzsdeász

 

Amikor a magyar fizetések emelkednek, a forint romlik így igazából közel sem annyi az a béremelés sem a magyar dolgozóknak, sem a multinacionális cégeknek. A munkásoknak rossz a multiknak jó, ha nem ér annyit a magyar munkás bére, mint nyugaton, vagy akár már a közel északon.

Ha Euró van, akkor a béremelés az béremelés, nem pedig szemfényvesztés.

 

Az import drágulása miatt itthon nőnek az árak. Ha Euró van csak annyival nőnek például az élelmiszerek árai, mint máshol, nem rakódik erre rá még az árfolyamcsökkenés vesztesége is.

 

A Forint leértékelődésén „keres” az MNB ami aztán mindenféle magánalapítványokba vándorol, ahonnan azt fizetnek azért, amit akarnak, lényegében arra költik a pénzünk, amire akarják. A Magyar Nemzeti Banknak nem „nyereségtermelés” a feladata, hanem a pénzkibocsájtás kontrollja és az infláció alacsonyan tartása. Ha Euró van, akkor ez a „nyereség” megszűnik.

 

A Forintot állandóan fenyegetik a nemzetközi pénzspekulációk, hisz kis ország a nemzetközi piacoknak nagyon kitett gazdaságáról beszélünk. Ha Euró van, akkor Matolcsy nem számít közel sem annyira, mint a mostani helyzetben, és a fenyegetettség is jelentősen kisebb.

 

Ha Forint van, akkor nemcsak a jövedelmed értékelődik relatíve lefele, hanem a vagyonod is, hisz a házad értéke nem nő annyit, mint azt hiszed, ha csak Forintban nézed, de az egész ország vagyona mindenestül kevesebbet ér, minden egyes leértékelődésnél. Ha Euró van a külföldi nyaralás nem kerül többe, mint egy évvel azelőtt. Ha Euró van idővel talán még lesz is külföldi nyaralás, ha eddig nem tellett ilyesmire.

 

Ha Euró van, akkor sokkal könnyebb összehasonlítani az árakat, a béreket. Nem kell számolgatni , hogy mennyit keres a németországi barátod, hogy mennyit fizet az ausztiai haver az ugyan olyan nevű boltban, hogy a felvidéki rokon miért él egyre jobban és jár át az itteni áruházba.

 

Előnyeinek ilyeneket szoktak sorolni: Le lehet értékelni a valutát (így nyerhetnek rajta a bankárok), hogy ezzel legyen versenyképesebb (te kevesebbet keressél) a gazdaság.

 

Része a nemzeti szuverenitásnak. Ez nagyjából annyit jelent, hogy büszke lehetsz arra, hogy van Forint. Igaz folyamatosan értékelődik le, igaz mások járnak jól vele, nem te, de dagadhat a kebel, hisz a Forint az magyar. HUF ahogy írják, ami ugye HUngarian Forint. Igaz ugyan, hogy Montenegróban például és nem egyedüli ország, az Euró a fizetőeszköz és még bele se szólhatnak az Euró irányításába, mint ahogy Magyarország beleszólhat, ha bevezeti az Eurót.

 

Ha valaki azt mondja, hogy jobb a Forint, mint az Euró az nem veled van, nem neked akar jót. Így hallgasd a szakértőket és sejtheted, hogy ki fizeti és melyik oldalon áll. A tiéden, vagy nem.

Szólj hozzá